Oavsett om man som man har hakat på trenden med skägg eller ej, så behöver man vårda och trimma sin skäggväxt i mer eller mindre grad. Till hjälp finns det en hel industri av utrustning, hyvlar och apparater som har som funktion att vårda, raka, klippa och trimma ansikten och skäggväxt. Det kan vara svårt att välja vilken typ av rakning man skall använda. Här följer därför ett par tips och råd till dem som skall till att köpa en rakapparat.

Olika typer av rakhuvuden

Det finns två vanliga typer av design på rakhuvuden; rakt och roterande. Det man skall tänka på, är att den teknik man skall använda när man rakar sig, är olika beroende på vilken av de två typer man använder. Om du använder en rakapparat med roterande huvud, bör man använda cirkulerande rörelser när man rakar sig. Har man däremot en rak modell, använder man samma teknik som med en vanlig rakhyvel. En annan skillnad mellan olika modeller av rakapparater, är att vissa modeller har flera skärelement. Fler blad betyder att man kan nöjas med färre drag. Detta bidrar till kortare rakningstid generellt, samt till en skonsammare rakning.

Känslig hud kan kylas ner

Om man har en känslig hud, så blir huden ofta röd och irriterad i förbindelse med rakning. Därför finns det numera rakapparater, med en inbyggd kylfunktion. Apparaten kyler helt enkelt huden samtidigt med rakningen, och minskar på så sätt rodnaden och irritationen. Det har även betydning vilken slags aftershave produkter man använder. Här rekommenderas dem som inte innehåller alkohol, om man har känslig hud.

Anpassningsbarhet och batteritid

När man skall raka sig med god stil, är det en klar fördel om rakapparaten kan ställas in i olika hårlängder, vilket de flesta nyare apparater lyckligtvis kan. Dock är det fortfarande skillnader hur många, och hur exakt, hårlängder man kan välja att trimma med. Om man reser mycket, eller av andra grunder flyttar runt sin apparat mycket, är det en klar fördel om apparaten har en bra batteritid. Här kan man jämföra olika förbrukartest, och apparaternas produktspecifikationer.