Hör du också till dem som ofta vaknar upp på natten av störande ljus- eller ljud? En bil som tutar på gatan utanför eller en gatlampa som slår på i mitten av natten och väcker dig ur djupsömnen kan både vara irriterande och i längden påverka din hälsa. Underskatta inte dessa små störningsmoment – då påverkar dig mer än du tror. Notera vad som stör dig under natten och försök eliminera dessa moment, en bra sovrumsmiljö är väldigt viktigt för att du ska få en god natts sömn.

En bra sovrumsmiljö har god effekt på sömnen

Sovrumsmiljön är ofta en förbisedd faktor när man talar om hur man får till en bra natts sömn. Dess utseende, design, färger, luftkvalitet etc är nyckelfaktorer och kan ge stor effekt positivt eller negativt på sömnen. Även faktorer som temperatur, buller, ljus utifrån som syns genom gardinen samt möblemang och material på möbler spelar roll. Forskning visar att yttre brus, ofta från trafik, kan orsaka dålig sömn och långvariga hälsoproblem. Speciellt bland kvinnor har man kommit fram till att detta har extra stor inverkan. I en studie om sovrumsmiljön hos kvinnor märkte cirka 50% av deltagarna förbättrad sömnkvalitet när buller och ljus minskade.

För att optimera din sovrumsmiljö, försök att minimera yttre ljud, ljus och konstgjorda ljus från enheter som väckarklockor eller TV-apparater. Se till att ditt sovrum är en lugn, avkopplande, ren och trevlig plats att vistas på – det får din kropp att slappna av och du sover längre och mer harmoniskt.

Besök gärna butiker, affärer eller mässor för att få inspiration om vad du tycker om och vad som gör din kropp lugn och harmonisk. Kanske har du vänner eller grannar som har en mysig miljö som du gillar? Försök att inreda ditt sovrum på liknande vis – det är inte förbjudet att kopiera andras framgångsrecept. Efter en tid kommer du märka, om du tidigare haft problem, att ett väl inrett rum ger positiva effekter för din sömn.