Allt fler arbetsuppgifter på arbetsmarknaden föregår via digitala lösningar, eller men hjälp av robotar och maskiner. Kommunikation och små arbetsuppgifter sker i ett allt högre tempo, och trots uppenbara fördelar, kan det vara med till att skapa stress. Eftersom hemmet gärna skall vara en fristad, där man kan slappna av och ladda upp batterierna till nästa spännande arbetsdag, så kan det vara en bra idé att inreda hemmet därefter. Man kan medvetet välja att använda några manuella apparater, eller gammeldags metoder, i hemmet. Detta som motvikt och alternativ.

Kaffekvarnar och skrivmaskiner

Gammeldags manuella kaffekvarnar, skrivmaskiner och liknande apparater kan vara väldigt vackra. De kan fungera som pynt i sig själva – och de kan fortfarande användas då och då. Det handlar inte om att vara bakåtsträvande eller motverka moderna, smarta funktioner. Men att skriva ett brev på en gammal skrivmaskin istället för på datorn, eller att själv mala sina kaffebönor manuellt, kan skapa en känsla av autentiskhet. Man sätter tempot ner, och är själv med i hela processen. Det har helt enkelt sin charm, och det behöver ju inte vara så att man väljer bort den moderna varianten helt. Gamla, fina prylar kan också vara med till att skapa en förbindelse till historien, och sina rötter.

Handskrivna komihåglistor

Istället för att skriva meddelanden och komihåglistor till sig själv i mobilens kalender, kan man skriva ner manuellt istället. Det kan vara papper och penna som hängs upp på kylskåpet, eller varför inte ha en snygg griffeltavla i gammalt café-snitt ståendes i köket. På den kan man skriva upp sådant som skall handlas in, eller varför inte bara små påminnelser till sig själv om, att sätta tempot ner hemma och njuta av vardagen. Det finns som sagt många fördelar med automatiska prylar och moderna lösningar. Men man skall också komma ihåg att livet är det som föregår, medan man hoppar från det ena projektet eller arbetsuppgiften till det andra.